Linkovi

Novi napadi na Islamsku državu


Kobani
Kobani

SAD i Saudijska Arabija izveli su nove vazdušne napade na položaje Islamske države blizu Kobanija, dok se kurdski borci i ekstremisti bore za kontrolu nad tim sirijskim gradom

Zvaničnici Kobanija saopštili su da su ekstremisti opkolili gotovo sve prilaze gradu, te da bi grad mogao da bude uskoro odsječen

Američki zvaničnici prethodno su saopštili da je postignut dogovor o korištenju baze Indžirlik, oko 100 kilometara od granice Turske i sjeverozapadne Sirije, za vazdušne napade na esktremiste. Ankara je međutim poručila da dogovor nije postignut, ali da se pregovori nastavljaju.

Američki odbrambeni zvaničnici takođe su naveli da su turske vlasti pristale da na svojoj teritoriju obučavaju sirijske pobunjenike koji se bore protiv Islamske države i sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Predstavnici Pentagona bi tokom nedelje trebalo u Turskoj da finalizuju te planove, ali još nije poznato kako će današnje saopštenje Ankare uticati na tu posjetu. Turski zvaničnici su prošle nedelje razgovarali sa penzionisanim američkim generalom Džonom Alenom i zvaničnikom Stejt Departmenta Bretom Mekgurkom.

Turska je pod sve većim pritiskom da pomogne kurdskim borcima da odbiju ofanzivu Islamske države, ali vlasti te zemlje za sada odbijaju da učestvuju u borbama.

XS
SM
MD
LG