Linkovi

Borbe za Kobani, bez intervencije Turske


Gusti dim iznad sirijskog grada Kobanija
Gusti dim iznad sirijskog grada Kobanija

U sirijskom gradu Kobaniju, i okolini, i danas se vode žestoke borbe kurdskih boraca i pripadnika Islamske države.

Američka vojna komanda saopštila je da su borbeni avioni koalicionih snaga izveli tri vazdušna napada na položaje esktremista u Kobaniju. Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da su džihadisti pretrpeli velike gubitke tokom sukoba.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Min rekao je da su ugroženi životi hiljada ljudi i pozvao zaraćene strane da spreče masakr i zaštite civile.

Turske snage i dalje prate situaciju s druge strane granice, uprkos međunarodnom pritisku na turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da interveniše.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija u regionu upozorili su da će i do 12 hiljada Kurda vjerovatno biti ubijeno ukoliko Islamska država osvoji Kobani. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su ekstremisti do juče ujutro kontrolisali 40 odsto tog grada.

Turska vlada za sada odbija da se pridruži borbi, pozivajući se na veze kurdskih boraca sa ilegalnom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koju su i Anakara i Vašington označili kao terorističku organizaciju.

XS
SM
MD
LG