Linkovi

Islamski lideri: Akcija u Maliju i Siriji


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u Kairu
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u Kairu

Lideri islamskih nacija u Egiptu zatražili pregovorno okončanje sirijskog gradjanskog rata i pohvalili Francusku zbog vojne intervencije u Maliju

Predsednik Senegala, Maki Sali, apelovao je u govoru, na početku samita 57-člane Organizacije za islamsku saradnju u Kairu, na lidere muslimanskih zemalja da podrže suverentitet Malija.

Maki Sali je ukazao da ta grupa ne može da dopusti „manjinskim teroristima da čine zločine, uništavaju veru i produbljuju mržnju prema islamu.“

Egipatski predsednik Mohamed Morsi, koji je domaćin dvodnevne konferencije, više puta je osudio operaciju Francuske u Maliju dok su njegovi islamski saveznici u zemlji demonstrirali ispred francuske ambasade u Kairu u znak protesta protiv francuske intervencije.

Morsi je u svom govoru apelovao na članice Organizacije za islamsku saradnju da podrže sirijsku opoziciju u nastojanjima da se ujedini u uvede promene. Takodje je osudio, kako se izrazio „vladajući režim“ u Damasku, apelujući na njega da izvuče pouku iz istorije i ne stavlja sopstvene interese ispred interesa naroda.
XS
SM
MD
LG