Linkovi

Islam postaje najveća svetska religija 2070.


Džamija u Strasburu.

Istraživanje, koje je sprovela uticajna američka organizacija za ispitivanje javnog mnjenja, predviđa da će islam prestići hrišćanstvo po broju vernika i postati najveća svetska religija pre kraja 21. veka.

“Predviđamo da će do 2070. godine biti podjednako hrišćana i muslimana u svetskoj populaciji”.

Konrad Heket iz istraživačkog centra Pju ukratko je izneo poentu da je islam trenutno najbrže rastuća religija na svetu.

Glavni razlog za to je veći natalite i mlado stanovništvo, a ne prelazak u islam, naglašava Heket.

“Stručnjaci u centru Pju tvrde da kada se skoncentrišete na ono što dolazi posle zaključka ove studije, jeste znatno iznijansiranija slika pojedinih trendova”.

Ukupan rast populacije u Africi pokreće promene, kako za muslimane, tako i za hrišćane. Do sredine veka, crni kontinent biće dom 40 odsto svih hrišćana sveta.

Heket takođe ističe da je istraživanje pokazalo da će se procenat hrišćana u svetskoj populaciji povećati.

“Znači i za muslimane i za hrišćane imamo ono što neki smatraju dobrim vestima”.

Ali ne baš za budiste, koji će ostati na sadašnjem nivou od oko pola milijarde vernika.

Britanski profesor Dejvid Voas međutim tvrdi da veći broj vernika ne garantuje dominaciju.

“Ono što je zaista bitno jeste ekonomska i kulturna produktivnost. Da li će država uspeti da pretvori svoju brojčanu prednost u uticaj – kako u globalnoj ekonomiji, tako i u smislu takozvane 'meke moći'“.

Istraživači i dalje upozoravaju da merenje verske identifikacije nije egzaktna nauka i da se demografski trendovi mogu promeniti u nepredviđenim smerovima.

XS
SM
MD
LG