Linkovi

"Iskustvo CG od velikog značaja za Makedoniju"


Načelnik Generalštaba makedonske armije Metodije Veličkovski i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Ljubiša Jokić (gov.me)

Iskustvo Crne Gore u ostvarenju najprioritenijih spoljnopolitičkih ciljeva od velikog je značaja za Makedoniju na njenom putu evropskih integracija, ocijenio je načelnik Generalštaba makedonske Armije Metodije Veličkovski u razgovoru sa crnogorskim ministrom odbrane, Predragom Boškovićem.

Bošković se u sredu sastao sa Veličkovskim, koji boravi u posjeti Crnoj Gori u sklopu Dana visokih zvanica povodom realizacije međunarodne vježbe "Common Challenge 17".

On je zahvalio Veličkovskom na posjeti i istakao veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju Crne Gore i Makedonije. Bošković je, kako se navodi, naglasio značaj zajedničkih obuka, učešća u međunarodnim misijama i operacijama, kao i predane saradnje u oblasti vazduhoplovstva.

On je sagovornika upoznao sa trenutnim prioritetima Vojske Crne Gore u oblasti opremanja i modernizacije, kao i o budućim koracima koje bi Crna Gora kao 29. članica NATO trebalo da ostvari.

„Veličkovski je iskoristio priliku da čestita na izuzetnom uspjehu prilikom ostvarenja jednog od najprioritenijih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, istaknuvši uvjerenje da je stečeno iskustvo Crne Gore u ovom procesu od velikog značaja za Makedoniju na njenom putu evropskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Veličkovski naglasio značaj dobrosusjedskih odnosa i kontinuirane bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

„Sagovornici su se složili da i u narednom periodu saradnja u oblasti odbrane treba biti intenzivnija i sadržajnija, i da se pozitivan kontinuitet u implemetaciji zajedničkih aktivnosti treba nastaviti kao dobar i uspješan primjer zajedničke saradnje dvije zemlje“, dodaje se u saopštenju.

Sa Veličkovskim se danas sastao i načelnik Generalštaba VCG Ljubiša Jokić, koji ga je informisao o najznačajnijim dostignućima Vojske, posebno u oblastima razvoja interoperabilnosti i sposobnosti jedinica, kao i o njenom doprinosu međunarodnim mirovnim misijama i operacijama.

Jokić je, kako je saopšteno, predstavio sagovorniku prioritete VCG u periodu integracije u NATO, posebno ističući važnost modernizacije i opremanja kao i nastavak dalje obuke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG