Linkovi

Teroristi ID oteli 90 hrišćana u Siriji


Lokalni aktivisti saopštili da su ekstremisti Islamske države oteli bar 90 osoba iz sela u kojima žive asirski hrišćani, tokom racija u severoistočnoj Siriji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, koja prati nasilje u Siriji, saopštila je da su ekstremisti Islamske države oteli ljude iz hrišćanskih sela pošto su zauzeli Tal Šamriam i druga asirska sela u pokrajini Hasake.

Te otmice su usledile posle tamošnjih jučerašnjih sukoba izmedju kurdskih boraca i Islamske države. Kurdi su u nedelju započeli ofanzivu u oblasti duž granice sa Irakom, uz podršku koalicije predvođene SAD, koja sprovodi vazdušne napade protiv ekstremista.

Američka vojska je saopštila da su u 11 napada u nedelju u Hasakeu pogodjene taktičke jedinice, vozila i vojni bunker ID-a.

Otmice i ubistva ljudi u Siriji, Iraku i Libiji su rutinska taktika ID-a.

U medjuvremenu, zemlje jugoistočne Evrope su obećale da će intenzivirati saradnju u borbi protiv terorizma u regionu, Evropi i svetu.

Na sastanku u Tirani ministri spoljnih poslova 13 zemalja izdali su saopštenje u deset tačaka osudivši "fenomen stranih terorističkih boraca i terorističkih ćelija u Evropi" i šire.

Zemlje članice su izrazlile predanost podršci globalnoj koaliciji protiv terorizma putem svih "raspoloživih mehanizama", posebno pomenuvši ID zbog "užasavajućih terorističkih zločina".

XS
SM
MD
LG