Linkovi

Dokle je stigla borba protiv Islamske države?


Koalicione snage koje predvode Sjedinjene Države u poslednjih godinu dana izvršile preko 6 hiljada napada na ekstremiste ID-e, međutim oni i dalje nisu poraženi.

Pre godinu dana Sjedinjene Države su počele da bombarduju uporišta pripadnika samoproglašene Islamske države u Iraku. U proteklih godinu dana koalicija predvođena Sjedinjenim Državama izvršila je više od 6 hiljada napada na ekstremiste u Iraku i Siriji. Međutim iako su pobunjenici Islamske države izgubili neke osvojene teritorije, i dalje pružaju veliki otpor i predstavljaju pretnju ugroženim zajednicama u regionu.

Sjedinjene Države su karajem prošle nedelje izvršile nove vazdušne na pripadnike Islamske države u blizini Irbila u Iraku.

Zvaničnici Sjedinjenih Država su saopštili da su američki borbeni avioni gađali ekstremiste u blizini baze u kojoj se nalaze američki vojni instruktori. Lokalni kurdski borci kažu da pozdravljaju svaku pomoć koju mogu da dobiju da zaustave prodor ekstremista, ali ističu da im je potrebno oružje.

"Želeo bih da me ceo svet čuje. Mi se ovde ne borimo samo za Kurdistan. Mi se borimo za celu međunarodnu zajednicu, za ceo svet", rekao je general Mansur Barzani, pripadnik kurdskih specijalnih snaga.

Portparol Bele kuće, Džoš Ernest, izjavio je u petak da su pripadnici Islamske države, od prošle godine, izgubili oko 30 odsto teritorije u Iraku i veliki deo teritorije koju su kontrolisali u Siriji .

"Koalicione snage su u više navrata gađale uporišta vođa Islamske države, tako da njihovo vođstvo nema više bezbedno sklonište. Sjedinjene Države i njihovi koalicioni partneri preduzimaju mere da spreče finansiranje Islamske države što će im otežati regrutovanje novih boraca", istakao je Ernest.

Turska se nedavno pridružila vojnim akcijama protiv pripadnika Islamske države, ali su njihove operacije izgleda više uperene protiv pobunjenika Kurdske radničke partije PKK. To brine neke žitelje turskih sela na granici sa Sirijom.

"Bojimo se da je vlada digla ruke od nas koji živimo ovde, da je ostavila svoje ljude na cedilu kao što je slučaj u Siriji", kaže Mehmet Karaman Alp iz sela Durakbasi u blizini granice sa Sirijom.

Vazdušni napadi mogu da pomognu u sprečavanju vojnog napretka, ali privremeno, kaže Fransis Tusa, iz časopisa Defence Analysis, sa sedištem u Londonu.

"Biće tu … pretpostavljam držanja palčeva da će vazdušni napadi, sa specijalnim snagama na zemlji, zaustaviti širenje Islamske države, a možda čak i da će teritorija koju kontroliše biti smanjena dok trpe poraze", smatra Tusa.

Ali, dugoročno gledano, kaže Tusa, lokalnim milicijama će biti potrebna značajna vojna pomoć da bi porazile Islamsku državu.

XS
SM
MD
LG