Linkovi

Bajden: Iračke snage hrabre pred ID


Raseljeni civili iz Ramadija čekaju humanitarnu pomoć iz Ujedinjenih nacija
Raseljeni civili iz Ramadija čekaju humanitarnu pomoć iz Ujedinjenih nacija

Ekstremistička Islamska država utvrđuje svoje položaje u Ramadiju, dok iračke vojne i paravojne snage planiraju kontraofanzivu, kako bi odbranili liniju fronta u pokrajini Anbar.

Posle nekoliko dana uzajamnog upiranja prstom američkih i iračkih zvaničnika koji jedni druge optužuju za napredovanje ekstremističke grupe koja sebe naziva Islamska država, američki potpredsednik Džozef Bajden potvrdio je da će Vašington nastaviti da pruža podršku iračkoj vladi.

Bajden je tokom današnjeg dana na praznik Dana sećanja razgovarao sa iračkim premijerom Haiderom Al-Abadijem i tom prilikom mu preneo da su iračke snage pretrpele ogromne žrtve i pokazale hrabrost otkad su pripadnici Islamske države počeli nasilno zauzimanje terotorije, prvo širom Iraka a zatim i u Siriji.

Visoki američki zvaničnik se juče zapitao da li u Iraku uopše postoji volja da se Islamska država porazi što je izazvalo oštar odgovor zvaničnog Bagdada i najnovije kritike u Vašingtonu o strategiji američkog predsednika Baraka Obame za borbu protiv te ekstremističke grupe.

I dok traje diplomatsko neslaganje, ekstremistička Islamska država utvrđuje svoje položaje u Ramadiju, dok iračke vojne i paravojne snage planiraju kontraofanzivu, kako bi odbranili liniju fronta u pokrajini Anbar.

Koalicija koju predvode Sjedinjene Države izvela je manje vazdušnih udara na Ramadi tokom protekle noći, s obzirom da je većina od 25 napada bila usmerena na uporište Islamske države u Mosulu i gradiću Bagdadi. Koalicija je takođe izvela još 10 vazdušnih napada na položaje ekstremističke grupe u Siriji.

Novinar Al Ahure u Iraku juče je za Glas Amerike izjavio da su borci Islamske države opkolili Bagdadi i Haditu, zapadno od Ramadija, na autoputu ka Siriji.

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je u intervjuu BBC-ju da će iračke snage preuzeti kontrolu nad Ramadijem od ekstremista Islamske države u narednih nekoliko dana, ne nedelja. Irački lider je priznao da je pobunjenička grupa naterala vojne snage u zapanjujuće povlačenje, što je podstaklo američkog Sekretara za odbranu Eštona Kartera da se juče zapita da li u Iraku uopše postoji volja da se Islamska država porazi.

Al-Abadi je međutim izrazio uverenost da će njegova zemlja biti u stanju da odbrani najnoviju liniju fronta u tom konfliktu.

On je takođe prokomentarisao zabrinutosti za bezbednost glavnog grada, odakle su novinari Al Ahure rekli za Glas Amerike da su bezbednosne snage u stanju visokoj pripravnosti, pošto su pripadnici Islamske države napredovali na svega 120 kilometara zapadno od Bagdada.

Desetine hiljada izbeglica je iz Ramadija stiglo u Bagdad, ali je vlada sada ograničila broj ljudi koji mogu da uđu u grad zbog bojazni da bi ekstremisti mogli da se infiltriraju u glavni grad i da napadnu iznutra. Al-Abadi je rekao BBC-ju da je to tehnika koju je Islamska država upotrebila kako bi zauzela Ramadi.

Visoki američki zvaničnik je kritikovao iračke vojne snage rekavši da su se povukli pred Islamskom državom, iako su bili brojniji, te da se dovodi u pitanje da li uopste žele da se bore i odbrane od te ekstremističke grupe.

Savetnica za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Suzan Rajs je u intervjuu TV mreži CBS iznela sličan stav. Ona je rekla da postoje unutrašnji problemi u redovima iračkih bezbednosnih snaga, a to su neujednačena snaga volje, opreme i vođstva. Sjedinjene Države rade sa njima na prevazilaženju tih slabih tačaka, rekla je Rajs.

Posle emitovanja oba intervjua, predsednik iračkog parlamentarnog Komiteta za odbranu i bezbednost, Hakim al-Zamili rekao je agenciji Asošijeted pres da je Karterova izjava nerealna i neosnovana, dodavši da Sjedinjene Države pokušavaju da prebace krivicu na Irak, jer Vašington nije uspeo da iračkim vojnim snagama omogući dobru opremu, oružje i podršku iz vazduha.

XS
SM
MD
LG