Linkovi

Hapšenja pristalica IDIL-a u Bruklinu


Američke federalne vlasti uhapsile su dva Uzbekistanca i jednog državljanina Kazahstana koje terete za podršku tzv. Islamskoj državi i planiranje atentata na predsjednika SAD Baraka Obamu.

Akhror Saidahmetov (19) iz Kazahstana uhapšen je na njujorškom aerodromu John F. Kennedy odakle je planirao da odputuje za Istanbul. Abdurasul Hasanović Juraboev, (24) iz Uzbekistana več je imao kupljenu kartu do Istanbula, a na put se spremao u martu. Uhapšen je u Bruklinu. Abror Habibov (30), takođe iz Uzbekistana, optužen je da je pomagao Saidahmetov. Uhapšen je na Floridi, gdje mu je federalni sud dodijelio branioca.

Advokat Adam Perlmater, koji predstavlja Saidahmetov, rekao je novinarima u Njujorku da smatra da taktika američkih vlasti – oličena u žurbi da se hapsi i osuđuje – treba alternativu.

Juraboev i Saidahmetov zadržani su u pritvoru bez prava na kauciju.

Svo troje uhapšenih optuženo je za zavjeru - pružanje pomoći terorističkoj organizaciji, a prijete ima kazne zatvora od po 15 godina.

Službenici Sekretarijata za pravdu tvrde da je Juraboev bio spreman da počini teroristički napad u SAD na poziv tzv. Islamske države, te da je Saidahmetov namjeravao da učini isto ukoliko ne bude u mogućnosti da putuje I pridruži se borcima ISIS-a u inostranstvu.

"Ovo je ozbiljno", kaže komesar njujorške policije Vilijem Barton. "Zabrinuti smo zbog ovakvih, mogućih izolovanih napada onih koji su inspirisani da ih počine i bez odlaska na Bliski istok, ali mi onih koji odlaze na Bliski istok na obuku I onda se vraćaju u zemlju”, kaže Barton.

Troje uhapšenih bilo je pod prosmotrom of avgusta 2014. kada sun a jednom uzbekistanskom vebstajtu promovislali tzv. Islamsku državu. Tužioci tvrde da se Juraboev ponudio da, ako mu bude naređeno, ubije predsjednika Obamu.

Zapadni zvaničnici vjeruju da se oko 20,000 stranaca pridružilo militantnim grupana na Bliskom istoku, od čega su oko 4,000 žitelji zapadnoevropskih država.

Američki zvaničnici objeavili su da se u svih 50 američkih država sprovode istrage povezane sa tzv. Islamskom državom.

U i oko Bruklina živi 50-tak hiljada emigranata iz Uzbekistana, uglavnom mladih. Farhod Sulton, predsjednik organizacije koja okuplja uzbečku dijsporu rekao je za Glas Amerike da je uzbečka zajednica razočarana i uznemirena hapšenjem.

“Uznemirani smo jer se mladi ljudi koji su dobili zelene karte i imaju priliku da uživaju u koristima različitih američkih programa okreću onima koji mrze Ameriku, sanjaju tzv. Islamsku državu i žele da nasiljem promovišu svoje ideje”, rekao je Sulton ističući da većina u uzbečkoj zajednici u Americi nema simpatija prema ekstremistima.

XS
SM
MD
LG