Linkovi

Turska za vojnu akciju u Siriji i Iraku


Sukob ekstremista i kurdskih snaga u blizini grada Kobane
Sukob ekstremista i kurdskih snaga u blizini grada Kobane

Turski parlament odobrio je upotrebu vojne sile u Siriji i Iraku, čime je otvoren put za eventualnu borbu protiv ekstremista iz Islamske države blizu turske granice

Zakon, koji je danas usvojen, takođe dozvoljava stranim trupama da iz Turske djeluju protiv te terorističke organizacije.

U tu zemlju trebalo bi da doputuje američki general Džon Alen, koji je zadužen da koordiniše međunarodne napore u borbi protiv Islamske države. Alen je turneju po regionu počeo danas, posetom Iraku.

Ankara je bila pod sve većim pritiskom da se uključi u borbu, od napredovanja ekstremista ka kurdskom pograničnom gradu Kobaniju. Načelnik odbrane opkoljenog grada, na sirijskoj strani turske južne granice, rekao je Glasu Amerike da je bez međunarodne pomoći neminovan masakr velikih razmjera.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, Ismet Šeik Hasan naglasio je da kurdski borci, koji brane to područje, smatraju da su ih koalicione snage napustile, uprkos obližnjim vazdušnim napadima poslednjih dana.

"Samo je pitanje vremena kada će Islamska država ući u grad i počiniti masakr velikih razmjera. Američke i koalicione snage moraju da napadnu tu terorističku organizaciju prije nego što bude prekasno”, poručio je Hasan. Od početka ofanzive Islamske države, područje Kobanija napustilo je više od 160 hiljada ljudi koji su izbjegli u susjednu Tursku.

XS
SM
MD
LG