Linkovi

ISIS oslobodio turske zarobljenike


Turski premijer na aerodromu u Ankari dočekuje oslobođene taoce, 20. septembar 2014.
Turski premijer na aerodromu u Ankari dočekuje oslobođene taoce, 20. septembar 2014.

Turski premijer, Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je oslobođeno 49 turskih talaca, koje su zarobili ekstremisti Islamske države u Iraku u junu.

Ahmed Davutoglu je rekao da su taoci pušteni ranije danas i da su bezbedno stigli u Tursku.

Na televizijskim snimcima se vidi kako bivši zarobljenici stižu na aerodrom u Ankari gde ih pozdravljaju prijatelji i porodica.

Turska agencija Anadolija navela je da za njih nije plaćen otkup i da nisu prihvaćeni uslovi za njihovo puštanje. Turski premijer je istakao da je njihovo puštanje rezultat sopstvenih metoda turske obaveštajne službe, ali nije izneo nikakve detalje.

Taoci, uključujući diplomate, vojnike i decu kidnapovani su iz turskog konzulata u Mosulu u Iraku 11. juna kada je Islamska država zauzela grad.

Obama: Ekstremisti ISIS-a rastuća pretnja za SAD

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama izjavio je da Sjedinjene Države nastavljaju da predvode prijatelje i saveznike u strategiji da razore i potpuno unište terorističku grupu poznatiju kao Islamska država.

U svom nedeljno obraćanju, Obama je rekao da ekstremisti predstavljaju pretnju građanima Iraka, Sirije i šireg Bliskog istoka. On je istakao da ukoliko se na njih ne obrati pažnja oni mogu da postanu rastuća pretnja Sjedinjenim Državama.

Predsednik Obama je podsetio da su zakonodavci iz oba doma američkog Kongresa glasali kako bi američkim trupama omogućili da treniraju sirijske opozicione borce koji se bore pritiv ISIL-a u Siriji - čime su poslali snažan signal svetu da su Amerikanci ujedinjeni u suprotstavljanju toj opasnosti.

Predsednik je takođe istakao da, iako se američke snage neće boriti u još jednom ratu na tlu Iraka ili Sirije, Sjedinjene Države će upotrebiti svoje mogućnosti da pomognu partnerima da osiguraju budućnost svoje zemlje.

Borba nije između Amerike i ISIL-a, rekao je Obama, već se radi o ljudima u regionu protiv ISIL-a - svetu protiv ISIL-a.

XS
SM
MD
LG