Linkovi

Rusija i Francuska intenzivirale napade na ID


 Francuski avion odlazi u misiju u Siriji
Francuski avion odlazi u misiju u Siriji

Rusija i Francuska su intenzivirale vazdušne napade u Siriji posle napada Islamske države u Parizu i rušenja ruskog aviona iznad Egipta.

Rusija i članica koalicije Francuska su intenzivirale napade na uporište Islamske države Raku, kako bi kaznili tu grupu zbog napada na njihove gradjane u nedavnim akcijama.

Ranije je u ruskim napadima pričinjena ogromna šteta u oblastima sirijske opozicije van uporišta Islamske države.

Medjutim, Pentagon izražava oprezni optimizam u pogledu akcija Rusije.

“Izgleda da je bar u proteklim danima veći fokus stavlljen na Islamsku državu i to pozdravljamo.”, navodi Piter Kuk, portparol Pentagona

Ostaje otvoreno pitanje da li ovi intenzivniji udari mogu da spreče buduće napade Islamske države?

Endru Tabler iz vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku kaže “Ne”:

“Mislim da će Francuska i veliki broj drugih zemalja intezivirati svoja nastojanja, ali se bombama ne može rešiti ovaj problem.”

Kritičari predsednikove strategije ukazuju na ove napade kao upozorenje da američki plan u Siriji ne uspeva.

“Nema ubedljivog razloga da poverujemo da će bilo šta što radimo biti dovoljno da se uništi Islamska država.”, kaže republikanski senator iz Arizone, Džon Mekejn.

“Ovaj predsednik ne želi da pošalje kopnene trupe u Siriju. To naravno pokreće pitanje: Koje će kopnene snage otići u istočnu Siriju u dogledno vreme kako bi iskorenile Islamsku državu? Nikako ne mogu da nadjem odgovor na to.”, kaže Endru Tabler sa Instituta za bliskoistočnu politiku.

Medjutim, dok se borba na terenu intnezivira, administracija ističe da bi lokalne snage, a ne Rusi, Francuzi ili Amerikanci morale da budu te koje će isterati tu grupu iz Sirije.

XS
SM
MD
LG