Linkovi

Retrospektivna izložba Irvinga Pena


Fotografija Irvinga Pena
Fotografija Irvinga Pena

Irving Pen je jedan od najpriznatijih u najuticajnijih fotografa modnih i čuvenih ličnosti dvadesetog veka.

A sada je njegov sedamdesetogodišnji rad izložen u ovdašnjem muzeju Smitsonijan. Pen je preminuo 2007. godine, i ova retrospektivna izložba dokazuje da njegov talenat prevazilazi svet mode.

Irving Pen je najpoznatiji kao modni fotograf. Njegove fotografije modela visoke mode koje poziraju u najnovijim kreacijama ukrašavale su naslovne stranice mnogih čuvenih časopisa. Medjutim, Pen je sebe smatrao umetnikom a ne samo fotografom. Meri Foresta je kustoskinja izložbe Irving Pen – Više od lepote, koja se održava u muzeju Smitsonijan :

“Bio je jedan od retkih fotografa čije fotografije su ukrašavale časopise kao što je VOG, ali je već sedamdesetih godina prošlog veka izlagao u Muzeju savremene umetnosti i brojnim galerijama. “

Na izložbi su prikazana sva dela važna za Penovu karijeru. Počeo je rad krajem tridesetih godina prošlog veka, snimajući ulične scene u većim američkim gradovima. A, četrdesetih godina je snimio brojne fotografije na američkom Jugu. Kasnije, Pen je počeo da slika manekene, umetnike i poznate ličnosti u studiju u Njujorku.

“Ovde je počeo da slika njujorške važne ličnosti književnog i umetničkog sveta. A, ovde dolaze manekeni, i savremeni stil. “

Tokom vremena, Pen je osavremenio svoj stil i dostigao novi nivo. Mada mu je stil prepoznatljiv, kasnije fotografije su smelije, i ponekad šokantne.

“ Usne u krupnom planu, zamazane raznim bojama ruža, navode nas da pomislimo na nasilje, ali to je samo slika u časopisu koja nas tera na razmišljanje.

I mada Pena možemo pamtiti samo po fotografijama modnih i poznatih ličnosti, Meri Foresta se nada da će publika na izložbi dobiti potpuniju verziju tog čuvenog američkog umetnika.

XS
SM
MD
LG