Linkovi

Zastava iračke vojske u Ramadiju


Irački vojnik drži zastavu na vladinom kompleksu u centru Ramadija, 28. decembar 2015.
Irački vojnik drži zastavu na vladinom kompleksu u centru Ramadija, 28. decembar 2015.

Vojni zvaničnici u Iraku kažu da su podigli nacionalnu zastavu iznad glavnog vladinog kompleksa u Ramadiju, sedam meseci pošto su džihadisti terorističke Islamske države zauzeli glavni grad pokrajine Anbar.

Irački vojni lideri, međutim, protivrečno ocenjuju uspehe u tom gradu na zapadu zemlje. Brigadni general Jahija Rasul je na državnoj televiziji rekao da je Ramadi “oslobođen” dok je vođa vojne operacije u Anbaru, general Ismail al-Malavi izjavio da su delovi grada i dalje pod kontrolom Islamske države.

Američki vojni zvaničnici kažu da su borci Islamske države isterani iz “kritične infrastrukture” u Ramadiju, ali su odbili da proglase potpunu pobedu iračkih snaga u tom gradu.

“Tačnije je reći da je to bio strateški korak u dobrom pravcu”, rekao je jedan zvaničnik Glasu Amerike u Vašingtonu.

Iračke snage su, uz podršku vazdušnih napada koalicije koju predvode Sjedinjene Države, ušle u centar Ramadiju protekle nedelje.

Do sada nije bilo pouzdanih izveštaja o žrtvama, a i dalje je nejasno koliko civila se nalazi u centru Ramadija, na oko 100 kilometara zapadno od Bagdada. Portparol iračke vlade je rekao da je većina stanovnika pobegla u sklonište u obližnjoj bolnici.

Američka vojska kaže da je izvedeno njmanje 29 vazdušnih napada na ciljeve Islamske države tokom prošle nedelje – tri napada u blizini Ramadija u nedelju na ponedeljak, u kojem je ranjeno 12 džihadista.

Pukovnik Stiv Voren, američki portparol za operaciju protiv Islamske države je izjavio da je od maja, koalicija izvela 630 vazdušnih napad na i oko Ramadija i da je obučila neke od iračkih vojnika kako da preuzmu kontrolu nad gradom.

Tokom napredovanja vladinih snaga u Anbaru, irački premiejr Hajder al-Abadi zarekao se da će u 2016. teroristička Islamska država biti poražena širom zemlje.

XS
SM
MD
LG