Linkovi

Ofanziva iračkih snaga


Kurdske snage slave posle preuzimanja Sulejman Beka, 1. septembar 2014.
Kurdske snage slave posle preuzimanja Sulejman Beka, 1. septembar 2014.

Iračka vojska preuzela je grad Sulejman Bek, dan pošto je oslobodila obližnji Amirli od okupacije pripadnika organizacije Islamska država.

Iračke vojne snage, kurdistanski borci i šitska policija zauzeli su grad Sulejman Bek, južno od Kirkuka, okončavši time tromesečnu kontrolu Islamske države nad tim mestom.

Iračka vojska preuzela je ovaj grad dan pošto je oslobodila obližnji Amirli od okupacije pripadnika organizacije Islamska država. Humanitarna pomoć i dalje stiže u Amirli, kao i pijaća voda i hrana, koju američke snage bacaju iz aviona.

Predstavnici američke vojske izjavili su ranije danas da se nastavljaju vazdušni napadi na uporišta Islamske države, i da je od nedelje izvršeno tri napada u blizini brane kod Mosula.

U međuvremenu, premijer Velike Britanije, Dejvid Kameron je u obraćanju parlamentu rekao da “Britanija podržava američke vojne vazdušne napade protiv ISIL-a u Iraku”, dodavši da su Britaniji potrebni novi anti-teroristički zakoni koji bi pomogli u borbi protiv pretnji pripadnika Islamske države i britanskih državljana koji se bore na strani te ekstremističke organizacije ili je podržavaju na neki drugi način. Kameron je apelovao na donošenje zakona koji bi omogućili policiji da konfiskuje pasoše britanskih državljana za koje sumnja da su putovali u inostranstvo gde su se pridružili terorističkim grupama. Britanski premijer veruje da je 500 ljudi otputovalo iz Britanije da se bori u Iraku i Siriji.

Ujedinjene nacije za to vreme apeluju na međunarodnu zajednicu da pomognu u zaštiti iračkih manjina od progona ekstremista Islamske države, dodavši da postoje čvrsti dokazi da su u oblastima koje kontroliše ta teroristička organizacija bilo ozbiljnih kršenja ljudskih prava uključujući i planiran, sistematski progon etničkih i verskih manjina.

Prema izveštajima misije Ujedinjenih nacija u Iraku je tokom avgusta ubijeno više od 1.400 Iračana. Skoro 11.000 Iračana je izgubilo živote od početka ove godine, što je veliki skok u odnosu na 2013. kada je tokom cele godine poginulo 9.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG