Linkovi

Zaoštravanje situacije u Iraku


Pripadnik ekstremističkog pokreta "Islamska država Irak i Levant"
Pripadnik ekstremističkog pokreta "Islamska država Irak i Levant"

Sunitski borci zauzeli su jedan irački grad na granici sa Sirijom, dok hiljade naoružanih šiita marširaju ulicama Bagdada

Sunitski borci zauzeli su irački grad Kaim, na granici sa Sirijom, što je omogućilo naoružanim ekstremistima da slobodno prelaze granicu između dvije zemlje.

Bezbjednosni zvaničnici saopštili su da su pripadnici pokreta Islamska država Irak i Levant sinoć preuzeli kontrolu nad pograničnim gradom, nakon jučerašnjih žestokih borbi.

U međuvremenu, hiljade naoružanih boraca lojalnih uticajnom šiitskom svešteniku Moktadi al-Sadru marširali su ulicama Sadr Sitija, četvrti u Bagdadu. Oni su najavili da će se boriti protiv sunitskih esktremista, koji sada kontrolišu veliki dio sjevernog Iraka i približavaju se prijestonici.

Šiitski vjerski vođa, veliki ajatola Ali al-Sistani, prethodno je zatražio formiranje nove, efikasne vlade, koja ne bi ponavljaja greške iz prošlosti. Sistani je uputio tu poruku dan nakon što je predsjednik Barak Obama pozvao iračkog premijera Nurija al-Malikija da uključi sunitsku i kurdsku manjinu u državne strukture, kako bi izbjegao izbijanje građanskog rata.

.
XS
SM
MD
LG