Linkovi

Najmanje 50 mrtvih u napadima u Bagdadu


Jedan od uništenih automobila u današnjim eksplozijama u Bagdadu
Jedan od uništenih automobila u današnjim eksplozijama u Bagdadu

Napadi automobilima bombama u nekoliko šiitskih četvrti u Bagdadu ostavili su za sobom najmanje 50 mrtvih i više od 160 ranjenih

Irački zvaničnici su saopštili da je u napadima izvedenim uglavnom automobilima bombama, poginulo najmanje 50, a ranjeno oko 160 ljudi u nekoliko šiitskih delova Bagdada.

Talas nasilja se odvija u vreme desetogodišnjice invazije na Irak, koju su povele Sjedinjene Države i oko mesec dana pre održavanja opštih izbora, prvih posle tri godine. U međuvremenu, kancelarija premijera Nurija al-Malikija je saopštila da će izbori zakazani za 20. april, biti odloženi za šest meseci u pokrajinama Anbar i Niniva, zbog smrtnih pretnji nekolicini izbornih kandidata.

Današnji napadi automobilima bombama dogodili su se u nekoliko bagdadskih četvrti, uključujući Sadr Siti, ali i u blizini čvrsto obezbeđene Zelene zone, u kojoj je nekoliko zapadnih ambasada. Još niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali se zna da sunitski ekstremisti često vrše takve napade na većinske šiite da bi podstakli sektaško nasilje i podrili većinski šiitsku vladu premijera al-Malikija.
XS
SM
MD
LG