Linkovi

Moktada al-Sadr poziva Šiite na odbranu


Uticajni šiitski sveštenik Moktada al-Sadr pozvao je svoje sledbenike da brane šiitske zajednice posle serije eksplozija u kojima je u petak stradalo najmanje 69 osoba.

Najteži napadi izvršeni su u šitiskim četvrtima i džamijama u Sadr Sitiju, gde se nalazi uporište pokreta koji predvodi al-Sadr. U saopštenju koje je objavio kasno sinoć, sveštenik anti-američkog opredeljenja pozvao je svoje pristalice da formiraju brigade unutar iračke policije i vojske, za zaštitu šiitskih džamija, domova i zajednica. On je naveo da Iračani ne smeju da se oslanjaju na zaštitu koju im pružaju američke snage.

Danas su počele sahrane žrtava napada, a "sadristi" su proglasili tri dana žalosti. Nijedna organizacija još nije preuzela odgovornost za eksplozije, ali irački zvaničnici sumnjaju na sunitsku ekstremističku grupu Al-Kaida u Iraku. Bombaški napadi izvršeni su pet dana pošto su iračke vlasti saopštile da su, u zajedničkim američko-iračkim operacijama, ubijena dvojica lidera te terorističke organizacije.

XS
SM
MD
LG