Linkovi

Keri: Iranski preleti problematični


Državni sekretar Džon Keri i irački premijer Nuri al-Maliki
Državni sekretar Džon Keri i irački premijer Nuri al-Maliki

Američki državni sekretar sastao se u Bagdadu sa iračkim liderima da bi im zatražio da spreče transport iranskog oružja sirijskoj vladi kroz irački vazdušni prostor.

Keri je novinarima rekao da je danas „otvoreno razgovarao“ o tome sa premijerom Nurijem Al-Malikijem i da mu je „vrlo jasno“ predočio da su iranski preleti „problematični“, jer pomažu sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu i njegovoj vladi da se održe na vlasti.

Keri nije objasnio kako je Maliki odgovorio na američki zahtev da prekine ili bar kontroliše sve takve letove. Vašington optužuje Teheran da gotovo svakodnevno upućuje avione koji prevoze oružje i borce predsedniku Asadu. Iran tvrdi da Siriji obezbeđuje samo humanitarnu pomoć.

Irak je protekle godine pregledao dve iranske letelice koje su išle za Siriju i saopštio da nije pronađeno ništa nezakonito. Maliki nastoji da u građanskom ratu u Siriji ostane neutralan i odbija da stane na stranu drugih arapskih zemalja i Zapada koji traže svrgavanje Asada.

Pre današnjih razgovora, američki zvaničnik u Bagdadu je izjavio da će Keri preneti Malikiju da Irak neće moći da ima ulogu u Siriji posle Asada, ako iračke vlasti nastave da omogućuju dotok iranskog oružja sirijskom predsedniku.
XS
SM
MD
LG