Linkovi

Oslobođeni taoci, poginuo američki vojnik


Pripadnik kurdskih snaga
Pripadnik kurdskih snaga

U zajedničkoj spasilačkoj operaciji američkih snaga i boraca iračkih Kurda oslobođeno je oko 70 talaca, ali je poginuo jedan američki vojnik

U zajedničkoj spasilačkoj operaciji američkih snaga i boraca iračkih Kurda oslobođeno je oko 70 talaca, koje je čekalo pogubljenje od strane Islamske države.

Međutim, tokom krvave bitke na severu Iraka jedan američki vojnik je smrtno ranjen I on je prvi pripadnik američke vojske koji je ubijen u jednogodišnjoj kampanji protiv ekstremista Islamske države.

Vojni zvaničnici u Pentagonu saopštili su da su taoci, koje su oslobodili američki vojnici i Pešmerga borci držani u zatvoru Islamske države. U napad se krenulo pošto je “dobijena informacija da se taoci suočavaju sa neposrednim masovnim pogubljenjem”.

Novinarka Glasa Amerike Karla Bab, koja prati rad Pentagona, javila je da je visoki funkcioner američkog Sekretarijata za odbranu rekao da su desetine kurdskih i američkih boraca bili angažovani u toj spasilačkoj misiji. Američke snage su – kako se navodi - “pružale podršku” misiji u saradnji sa iračkom kurdskom regionalnom vladom, i došle do “važnih obaveštajnih podataka” o Islamskoj državi.

Identitet američkog vojnika koji je ubijen tokom napada nije odmah saopšten. U izveštajima se navodi da je on ranjen tokom sukoba i evakuisan u bezbedniji deo Iraka, ali je umro neposredno posle toga.

Od 70 talaca koliko je spaseno, oko 20 su pripadnici iračkih bezbednosnih snaga. U saopštenju SAD navodi se da su iračke jedinice zarobile pet boraca Islamske države i da je izvesni broj pripadnika te grupe ubijen. Portparol Pentagona Piter Kuk objasnio je kako se odvijala misija koja je počela kasno sinoć:

Na zahtev kurdistanske regionalne vlade, američke specijalne snage su pružile podršku iračkim Pešmerga borcima u cilju spasavanja talaca iz zatvora Islamske države u blizini Havidže u Iraku. Ova operacija je namenski planirana i pokrenuta posle dobijanja informacije da taocima preti neposredno masovno pogubljenje”.

Kurdski borci su u poslednjih godinu dana, uz podršku vazduđnih napšada koalicije predvođene SAD, postigli izvestan uspeh u proterivanju boraca Islamske države iz oblasti koje su zauzeli u severnom Iraku.

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Džozef Danford posetio je ranije ove nedelje taj region s ciljem da proceni uspeh borbe protiv ekstremista ID.

XS
SM
MD
LG