Linkovi

20.000 dece zatočeno sukobima u Faludži


Iračke kontraterorističke snage nadomak Faludže
Iračke kontraterorističke snage nadomak Faludže

Oko 20.000 dece je, kako se veruje, zatočeno u iračkom gradu Faludži dok se vode žestoke borbe za kontrolu nad tim gradom, koji su ekstremisti Islamske države zauzeli pre više od dve godine.

Od početka iračke vojne operacije u Faludži, 60 kilometara zapadno od Bagdada “veoma mali broj porodica je bio u prilici da napusti grad. Mnogi su se povukli u dva logora, dok su se drugi sklonili kod rodjaka i članova šire porodice”, navodi Dečji fond Ujedinjenih nacija. Ta agencija takodje upozorava da su deca suočena sa rizikom prinudne regrutacije i odvajanja od porodica.

UN navode da su od prošle nedelje 624 porodice uspele da napuste Faludžu – tradicionalno sunitsko uporište. Postoji bojazan da bi Islamska država mogla da iskoristi hiljade preostalih zatočenih civila kao ljudski štit. Humanitarne agencije navode da oni koji su uspeli da pobegnu opisuju pogoršanje situacije, jer nestaju hrana i lekovi, dok nije sigurno da li voda može da se koristi.

Odeven u crnu uniformu iračkih kontraterorističkih snaga premijer Hajder Al Abadi je apelovao na oružane snage u zemlji da zaštite civile dok traju borbe za oslobodjenje grada.

XS
SM
MD
LG