Linkovi

Irak: 26 žrtava bombaških napada


Stanovnici na poprisstu napada bombom u iračkom gradu Tadži
Stanovnici na poprisstu napada bombom u iračkom gradu Tadži

Napadi su se dogodili u najmanje osam iračkih gradova, a najsmrtonosniji je izveden u nekadašnjem uporištu Al-kaide Tadžiju

Irački funkcioneri su saopštili da je u seriji današnjih bombaških napada na šiitske zajednice, pripadnike bezbednosnih snaga i druge ciljeve širom zemlje, poginulo najmanje 26 ljudi i da su desetine ranjene.

Napadi su se dogodili u najmanje osam gradova. Najsmrtonosniji se dogodio u Tadžiju, nekadašnjem uporištu Al-kaide, severno od Bagdada. U eksplozijama tri automobila bombe u razmaku od nekoliko minuita, poginulo je najmanje osam osoba, a više od 24 je ranjeno, uključujući i nekoliko policajaca.

U napadu bombaša samoubice u Kutu na jugu zemlje, poginula su najmanje tri policajca, a nekoliko je ranjeno. U Balad Ruzu, severoistočno od glavnog grada, u eksploziji automobila bombe poginula su dva policajca. Eksplozije su se dogodile i u bagdadskoj četvrti Karada, gde su poginule najmanje četiri osobe. Još niko nije preuzeo odgovornost za današnje napade, ali je poznato da automobile bombe često koriste pripadnici organizacije Islamska država Irak, povezane sa Al-kaidom.

Ta organizacija je najavila da počinje ofanzivu na pretežno šiitske ciljeve u Iraku. U sličnom talasu bombaških napada, pre tri nedelje, u 24-očasovnom periodu je poginulo najmanje 90 osoba – u vreme kada kada je irački sud osudio na smrt sunitskog potpredsednika zemlje koji je u bekstvu.
XS
SM
MD
LG