Linkovi

Iranski vrhovni vođa najavio osvetu za ubistvo naučnika


Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei
Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei

Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei najavio je da će se osvetiti za ubistvo istaknutog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, za koga Zapad i Izrael veruju da je bio tvorac tajnog programa za proizvodnju oružja u Iranu,

Ajatola Ali Hamenei tvrdi da Teheran nije pravio nuklearno oružje i najavljuje na Tviteru da će nastaviti rad ubijenog Farizadeha, koji je ubijen u zasedi u blizini Teherana.

Iranski predsednik Hasan Rohani je za smrt Farizadeha okrivio Izrael, što preti da ponovo pokrene sukobe na Bliskom istoku.

Rohani je tokom sastanka svog kabineta, koji je prenošen na televiziji, rekao da će Teheran uzvratiti u "odgovarajućem trenutku".

Izraelska televizija N12 objavila je da su diplomatska predstavništva u toj zemlji pod strožim bezbednosnim merama posle najave Irana da će osvetiti ubistvo.

Ubistvo iranskog naučnika bi takođe moglo da zakomplikuje pokušaje novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena da ponovo kontroliše Teheran sporazumom koji je potpisan za vreme Baraka Obame, a koji je Tramp napustio.

Zvanični Izrael nije komentarisao ubistvo, kao ni Pentagon, Bela kuća, Stejt department, CIA, ni Bajdenov tranzicioni tim.

XS
SM
MD
LG