Linkovi

Iranska raketa blizu "Trumana"


Američki nosač aviona Hari Truman u vodama Zaliva u Omanu.
Američki nosač aviona Hari Truman u vodama Zaliva u Omanu.

Američki vojni zvaničnici saopštili su da je Iran proteklog vikenda testirao projektile koji su proleteli na manje od kilometar i po od američkog nosača aviona USS Hari Truman...

Pored američkog nosača aviona, koji je prolazio kroz međunarodne vode u Hormuškom moreuzu, u tom trenutku u toj oblasti je bilo još nekoliko brodova, među njima USS Bakli, francuska frigata i neki trgovački brodovi. Zvaničnici, koji su za zapadne medije govorili pod uslovom da im se ne otkrije identitet, nazvali su poteze Irana "veoma provokativnim".

Kako navode, iranska mornarica radio vezom je poslala upozorenje manje od sat vremena pre nego što je ispalila projektile, poručivši brodovima da se drže podalje od te oblasti. Nijedan od projektila nije ciljao bilo koji od brodova, tako da oni nisu morali da se sklanjanju.

U pisanoj izjavi za agenciju Rojters, portparol američke Centralne komande Kajl Rejns naveo je da "za razilku od većine događaja u kojima dolazi do interakcije između iranskih snaga i američke mornarice, koji su obično profesionalni, bezbedni i rutinski, ovaj to nije bio, i da je u suprotnosti sa naporima da se osigura sloboda plovidbe i pomorska bezbednost u međunarodnim vodama".

XS
SM
MD
LG