Linkovi

Iran kritikuje sankcije, pregovori u Njujorku


Iranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani

Iranski predsednik rekao je da nove američke sankcije nisu u skladu sa duhom međunarodnih pregovora koji će biti nastavljeni na marginama zasedanja Generalne skupštine UN

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da nove američke sankcije, uvedene pojedinim iranskim i stranim kompanijama i bankama, nisu konstruktivne i da su u suprotnosti sa duhom pregovora Teherana sa svetskim silama.

Rohani je na konferenciji za novinare u iranskoj prestonici međutim poručio da nije pesimista u pogledu nastavka razgovora i da su Iranci i njihovi lideri ujedinjeni u okviru napora da se reši dugogodišnji spor o iranskom nuklearnom programu.

Sjedinjene Države juče su uvele kaznene mere protiv više iranskih i drugih stranih kompanija, banaka i avionskih kompanija zbog kršenja sankcija protiv Irana, uvedenih zbog spornog nuklerarnog programa. Vašington je saopštio da tim potezom želi da pošalje poruku da sankcije moraju da se poštuju, dok se nastavljaju međunarodni pregovori o njihovom ublažavanju ukoliko Iran pristane da ograniči nuklearne aktivnosti.

Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova, kako prenosi iranska državna novinska agencija IRNA, rekao je da takvi potezi dovode u pitanje ozbiljnost i otvorenost pregovora sa SAD.

Iranski predsednik je međutim naveo da i dalje postoji nada da će biti postignut dogovor do krajnjeg roka, 24 novembra. Učesnici pregovora trebalo bi da se sastanu na marginama zasedanja Generalne skupštine krajem sledećeg meseca u Njujorku.

XS
SM
MD
LG