Linkovi

Iran testirao novu balističku raketu viđenu na vojnoj paradi


Iranska raketa Koramšar, koju je Revolucionarna garda predstavila na vojnoj paradi povodom 37. godišnjice iračke invazije na Iran, 1980. godine, ispred spomenika poslednjeg utemeljivača revolucije, Ajatolaha Homeinija, u blizini Teherana, Iran, 22. septembar 2017.

Iran je uspešno testirao novu balističku raketu dometa 2.000 kilometara, koju je predstavio na vojnoj paradi u petak, javili su državni mediji u subotu.

Probno lansiranje rakete Koramšahr, za koju Iran tvrdi da može da nosi nekoliko bojevih glava, verovatno će podići zabrinutost u Vašingtonu.

Državna televizija IRIB objavila je snimke raketne probe bez navođenja vremena i lokacije lansiranja, uključujući i video snimak sa kamere montirane na raketu, za koji tvrde da prikazuje razdvajanje gornjeg dela rakete koja može da nosi više bojevih glava.

"Vidite snimke uspešne probe Koramšahr balističke rakete, koja ima domet od 2.000 kilometara, najnovije rakete naše zemlje", javila je državna televizija. "Ovo je treća iranska raketa sa dometom od 2.000 kilometara", dodali su.

Koramšahr raketa prvi put je prikazana na vojnoj paradi u petak, na kojoj je predsednik Hasan Rohani rekao da će Iran ojačati svoje raketne sposobnosti i da za to neće tražiti dozvolu bilo koje zemlje.

Na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u utorak, predsednik SAD Donald Tramp rekao je da Iran gradi svoju raketnu sposobnost i optužio ih za izvoz nasilja u Jemen, Siriju i druge delove Bliskog istoka.

Takođe je kritikovao sporazum iz 2015. godine koji su Sjedinjene Države i druge svetske sile postigle sa Iranom i pod kojim se Iran složio da ograniči svoj nuklearni priogram u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Sjedinjene Države uvele su unilateralne sankcije protiv Irana, tvrdeći da balističke probe Teherana krše rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom je odobren nuklearni sporazum i pozvale su Teheran da ne preduzima nikakve aktivnosti povezane sa balističkim raketama, ili nuklearnim oružjem.

Iran negira da njegov razvoj raketa krši rezoluciju i tvrdi da rakete nisu dizajnirane tako da nose nuklearno oružje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG