Linkovi

Zatvorene radnje posle nereda u Teheranu


Prodavci su zatvorili radnje posle jučerašnjeg okršaja policije i demonstranata nezadovoljnih naglim padom vrednosti rijala.

Radnje u glavnoj trgovačkoj četvrti iranske prestonice su danas uglavnom zatvorene, posle jučerašnjeg sukoba policije sa demonstrantima nezadovoljnim naglim padom vrednosti domaće valute, rijala.

Očevici kažu da je otvoreno samo nekoliko prodavnica i da policija patrolira tim delom centra Teherana. Prodavci su zatvorili radnje posle jučerašnjeg okršaja policije i demonstranata i hapšenja menjača novca.

Rijal je od početka nedelje izgubio otprilike trećinu vrednosti. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad odbacuje sve glasnije unutrašnje kritike njegove politike. On za nagli pad vrendosti rijala optužuje iranske neprijatelje i njihov „psihološki pritisak“.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je juče izjavila da međunarodne sankcije Iranu zbog sumnjivog nuklearnog programa imaju uticaj. Ona je dodala da su za iranske ekonomske probleme ipak odgovorni iranski lideri i njihove odluke koje nemaju veze sa sankcijama.

Državna sekretarka je takođe rekla da bi sankcije brzo mogle da se ukinu, ako Iran prihvati otvorenu saradnju sa međunarodnom zajednicom u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Iranska agencija FARS je prenela izjavu predsednika parlamenta, Alija Laridžanija, koji je proteklih dana rekao da smatra da je 80 odsto ekononomskih problema zemlje povezano sa lošim radom vlade.
XS
SM
MD
LG