Linkovi

Saudijci pozdravili sporazum sa Iranom


Saudijski kralj Abdulah (arhivski snimak)
Saudijski kralj Abdulah (arhivski snimak)

Saudijska vlada navodi da bi sporazum mogao da bude prvi korak ka sveobuhvatnom rešenju nuklearnog spora, dok Francuska najavljuje moguće ukidanje nekih sankcija sledećeg meseca

Saudijska Arabija se pridružila drugim zalivskim državama i oprezno pozdravila nuklearni sporazum njenog regionalnog rivala, Irana sa svetskim silama.

U saopštenju izdatom danas, saudijska vlada navodi da bi taj sporazum mogao da bude prvi korak ka sveobuhvatnom rešenju iranskog nuklearnog spora „ukoliko bude dobre volje.“

U skladu sa sporazumom potpisanim juče u Ženevi, Iran se složio da ograniči ili zamrzne deo svog nuklearnog programa na šest meseci u zamenu za ublažavanje dela sankcija iranskoj ekonomiji. Pregovori su tokom prethodnih meseci doveli do zategnutih odnosa Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država.

Naime, sunitske arapske države u Persijskom zalivu već dugo strahuju da će Iran početi da proizvodi nuklearno oružje, što bi omogućilo šiitskoj većini u toj zemlji da ojača svoj regionalni uticaj na račun sunita. Iran tvrdi da njegov program ima mirnodopsku svrhu.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis je danas izjavio da bi Evropska unija mogla da ukine neke sankcije Iranu sledećeg meseca. Medjutim, u izjavi francuskom radiju, on je ukazao da bi svako ublažavanje bilo „ograničeno, ciljano i reverzibilno.“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će tokom narednih dana poslati nacionalni bezbednosni tim u Vašington u cilju konsultacija sa administracijom predsednika Obame o trajnom rešenju iranskog nuklearnog spora.

Pozitivne reakcije investitora

Vrednost berzanskih deonica su uglavnom porasle, dok je cena nafte pala posle dogovora postignutog između svetskih sila i Irana, zahvaljujući kojem su smanjene napetosti u vezi iranskog spornog nuklearnog programa.

Povećana je vrednost indeksa glavnih deonica na američkim i evropskim berzama, kao i na većini azijskih finansijskih tržišta. Jedan od globalnih indeksa dostigao je rekordnu vrednost od 2008., odnosno izbijanja svetske finansijske krize u svetu.

Na londonskoj berzi, cena takozvane “meke” sirove nafte brent - na koju otpada polovina ukupne količine te nafte u svetu - opala je za 2.7 odsto.

Analitičari međutim upozoravaju da je pad cena po svemu sudeći više posledica optimizma o budućoj svetskog trgovini naftom, nego povećane mogućnosti prodaje iranske nafte.
XS
SM
MD
LG