Linkovi

Napredak u pregovorima SAD i Irana


Pregovori američke i iranske delegacije u Ženevi
Pregovori američke i iranske delegacije u Ženevi

SAD i Iran navode da su “ostvarili odredjeni napredak” u današnjim pregovorima o nuklearnom programu Teherana, ali su ocenili da su i dalje daleko od postizanja konačnog sporazuma.

Obe strane su opisale drugi dan pregovora u Ženevi izmedju američkog državnog sekretara Džona Kerija i iranskog ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa kao “ozbiljan, koristan i konstruktivan”.

Medjutim, Zarif je za iransku novinsku agenciju Fars izjavio da je pred pregovaračima “i dalje dug put pre nego što postignu konačni sporazum.”

Jedan visoki zvaničnik Stejt Departmenta izjavio je da su dve strane pojasnile pitanja koja tek treba da budu razrešena, ali da “ostaje da se vidi” da li će postići sporazum.

Pregovarači pokušavaju da ispoštuju rok koji su sami sebi zadali – 31. mart – da postignu okvirni sporazum, dok je 1. jul rok za trajni sporazum koji bi osigurao da iranske nuklearne aktivnosti imaju isljučivo mirnodopsku primenu, u zamenu za ukidanje zapadnih sankcija, koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji. Nova runda pregovora zakazana je za sledeći ponedeljak u Švajcarskoj.

XS
SM
MD
LG