Linkovi

Sukobi na protestima u Iranu


Demonstranti bacaju kamenice na pripadnike policije u Teheranu, 14. februar, 2011.

Na jednom iranskom internet sajtu navodi se da su se pripadnici bezbednosnih snaga u civilu sukobili sa demonstrantima u Teheranu, dok iranski funkcioneri demantuju izveštaje da su pritvorili dvojicu opozicionih lidera.

Opozicija je danas saopštila da su iranske bezbednosne snage ispaljivale suzavac u nastojanju da rasteraju demonstrante koji su zahtevali puštanje na slobodu opozicionih lidera Mira Huseina Musavija i Mehdija Karubija, i njihovih supruga. Opozicioni sajtovi navode da su oni pritvoreni u ponedeljak.

Iranski opozicioni aktivisti pozvali su na održavanje protesta svakog utorka kako bi zahtevali oslobodjenje dvojice vodećih reformista. Iranski vrhovni tužilac, Golam Husein Mohseni Edžehi, danas je izjavio za polu-zvaničnu novinsku agenciju ISNA da opozicioni lideri nisu u zatvoru.

Iranska vlada je stavila dvojicu istaknutih reformista u kućni pritvor pošto su 14. februara pozvali na održavanje opozicionog skupa u znak podrške anti-vladinim ustancima u arapskom svetu. Iranska vlada je zabranila te skupove i naredila bezbednosnim snagama da rasteraju gradjane, što je dovelo do nasilja u kojem je ubijeno dvoje ljudi.

XS
SM
MD
LG