Linkovi

Sporazum sa Iranom verovatan uprkos protivljenju


Republikanci na čelu sa spikerom Predstavničkog doma Džonom Bejnerom se protive sporazumu sa Iranom
Republikanci na čelu sa spikerom Predstavničkog doma Džonom Bejnerom se protive sporazumu sa Iranom

Savetnik potpredsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost rekao je da Sjedinjene Države napreduju u realizaciji sporazuma sa Iranom uprkos, kako je naveo, najboljim naporima protivnika da ga satanizuju. „Primenićemo sporazum.

Ako Iran ispoštuje svoje obaveze, mi ćemo uraditi isto kada je reč o našim“, rekao je Kolin Kal Glasu Amerike.

Republikanci u Kongresu oštro se protive julskom dogovoru svetskih sila sa Teheranom, ali do sada nisu uspeli da proguraju rezoluciju za odbacivanje sporazuma. Nekoliko republikanskih predsedničkih pretendenata takođe je najavilo da će, u slučaju da budu izabrani za predsednika, izmeniti ili poništiti sporazum.

Bajdenov savetnik je naglasio da administracija ima godinu i po pre izbora novog predsednika da pokaže rezultate u pogledu poštovanja preuzetih obaveza, što po njegovom mišljenju može da osnaži poverenje u postignuti sporazum. “Rast poverenja u sporazum, znači i njegovu veću političku održivost”, poručio je Kal.

Takođe je naveo da je planirano da se Iranu ukinu samo sankcije koje su uvedene zbog nuklearne aktivnosti, ali da će na snazi ostati one povezane sa ljudskim pravima i terorizmom.

U međuvremenu, Iran se priprema za posetu Jukija Amana, šefa Međuanrodne agencije za nuklearnu energiju koja će nadgledati sprovođenje sporazuma sa Teheranom.

XS
SM
MD
LG