Linkovi

Obama: Sveobuhvatan proces verifikacije


Predsednik Obama odgovara na pitanja o nuklernom sporazumu sa Iranom
Predsednik Obama odgovara na pitanja o nuklernom sporazumu sa Iranom

Predsednik Barak Obama je rekao da prošlonedeljni sporazum sa Iranom, čiji cilj je da se obustavi razvoj nuklearnog naoružanja u toj zemlji, seže "dalje nego što je iko ranije postigao"

U redovnom subotnjem obraćanju naciji predsednik Obama je ukazao da Iran ne može da vara povodom tog sporazuma jer je proces verifikacije "sveobuhvatan" i "invanzivan."

On je istakao da će, ukoliko Iran prekrši sporazum, kojim je predvidjeno da Teheran pošalje 98 posto svog nuklearnog materijala van zemlje, ekonomske sankcije, koje su osakatile iransku ekonomiju, ponovo stupiti na snagu. Američki predsednik je ukazao da bi svet, bez tog sporazuma, rizikovao još jedan rat u najranjivijoj regiji na svetu.

Ranije danas iranski vrhovni verski lider, Ajatola Hamenei je u govoru, kojim je obeležen kraj svetog meseca Ramazana, rekao iranskom narodu da nuklearni sporazum sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima ne signalizuje saradnju po drugim pitanjima. On je Sjedinjene Države nazvao "arogantnim" i istakao da se Iran nikada neće povinovati, kako se izrazio, "preteranim zahtevima neprijatelja."

XS
SM
MD
LG