Linkovi

Iranski nuklearni pregovori u finalnoj fazi?


Državni sekretar Džon Keri u razgovoru sa novinarima nakon današnjih razgovora u Beču, 12. juli, 2015.
Državni sekretar Džon Keri u razgovoru sa novinarima nakon današnjih razgovora u Beču, 12. juli, 2015.

Večeras se u Beču nastavljaju razgovori o iranskom nuklearnom programu nakon jučerašnjih pregovora do duboko u noć.

Visoki funkcioner Stejt departmenta upozorava da "glavna pitanja" ostaju nerešena. Sjedinjene Države nikada nisu "špekulisale o vremenskom rasporedu bilo čega tokom ovih pregovora, i mi svakako to nećemo početi sada, rekao je isti funkcioner danas pošto je izvestio da je sporazum možda na domak ruke i da bi mogao da bude najavljen sutra.

Dve stranes u podeljene povodom embarga UN-a na isporuku oružja Iranu, koji zapadne sile žele da zadrže.

Visoki iranski funkconer je istakao da pregovarači rade veoma teško, ali je okarakterisao postizanje sporazuma danas "jednostavno logistički nemogućim". Ishod sastanka sa iranskim ministrom inostranih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom dan ranije je "bio pozitivan" rekao je novinarima rano jutros u Beču državni sekretar Džon Keri i dodao "Mislim da stižemo do nekih istinskih odluka.

Rekao bih ostalo nam je da rešimo nekoliko teških pitanja i ja sam i dalje pun nade." U medjuvremenu, francuski ministar inostranih poslova Loran Fabiis je doputovao jutros u Beč radi razgovora sa šefom Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

Fabiis je u razgovoru sa novinarima izrazio nadu da ovi maratonski pregovori ulaze u finalnu fazu. Novi krajnji rok ističe sutra 13. jula. Visoka predstavnica EU za inostranu politiku, Federika Mogerini je danas izjavila da pregovori ulaze u "odlučujuću fazu."

XS
SM
MD
LG