Linkovi

Keri: Istinski napredak u pregovorima sa Iranom


Američki državni sekretar Džon Keri se obratio novinarima povodom razvoja iranskih nuklearnih pregovora, Beč, 5. juli, 2015.
Američki državni sekretar Džon Keri se obratio novinarima povodom razvoja iranskih nuklearnih pregovora, Beč, 5. juli, 2015.

Američki državni sekretar je međutim istakao da pregovori sa Iranom još nisu tamo gde bi trebalo da budu po nekoliko važnih pitanja.

Obrativši se danas novinarima Keri je rekao "naglašavam nismo još na kraju." On je dodao da Sjedinjene Države jedino žele dobar sporazum i da su voljne da napuste pregovore bez njega.

Takodje je ukazao da mada se slaže sa iranskim ministrom inostranih poslova Džavadom Zarifom da dve strane nikada nisu bile bliže sporazumu, još uvek postoji nekoliko nerešenih pitanja.

U medjuvremenu, drugi ministri inostranih poslova zemalja P5 plus 1 vraćaju u Beč nakon maratonskih sastanaka ekspertskih timova tokom vikenda. Francuski ministar inostranih poslova, Loran Fabiis, rekao je da je sada na Iranu da odluči da li će prihvatiti jasne obaveze povodom preostalih pitanja na pregovorima.

Kako se izveštava, zabeležen je napredak po dva visoko sporna pitanja, tempu ublaženja sankcija i istrage da li su prethodne nuklarne aktivnosti Irana obuhvatale i razvoj tehnologije za proizvodnju nuklarnog oružja.

Izvori navode za Glas Amerike da su dve strane postigle preliminarni sprorazum po pitanju sankcija. Medjutim, funkcioneri upozoravaju da ministri tek treba da odobre taj sporazum.

U medjuvremenu, direktor Medjunarodne agencije za nuklarnu energiju Jukija Amano je rekao novinarima kako "uz saradnju Irana " očekuje kompletni izveštaj svog tima u roku od šest meseci o mogućim vojnim dimenzijama iranskog nukealrnog programa, jer su zapadne sile zahtevale da Teheran otkrije sve svoje prošle nuklaerne aktivnosti pre postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG