Linkovi

Obama i Netanjahu različito o dogovoru sa Iranom


Predsednik Obama: Vojno angažovanje bi bilo privremeno rešenje koje bi moglo da "gotovo sigurno navede Iran da požuri sa pravljenjem bombe".
Predsednik Obama: Vojno angažovanje bi bilo privremeno rešenje koje bi moglo da "gotovo sigurno navede Iran da požuri sa pravljenjem bombe".

Predsednik Barak Obama tvrdi da je okvirni sporazum najbolji za sprečavanje Irana da proizvede nuklearno oružje, dok izraelski premijer Netanjahu smatra da bi to mogao da bude istorijski loš sporazum.

Predsednik Barak Obama izjavio je da je okvirni sporazum za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija, do sada najbolji za sprečavanje Irana da proizvede nuklearno oružje. U jučerašnjem intervjuu Njujork Tajmsu, Obama je istakao da bi nastavljanje sankcija moglo samo da ostavi svet sa manje uvida u iranski nuklearni program, a da bi vojno angažovanje bilo privremeno rešenje koje bi moglo da "gotovo sigurno navede Iran da požuri sa pravljenjem bombe". Američki predsednik je dodao da Izrael ima pravo da bude zainteresovan da se Iran spreči da dodje do nuklearnog oružja, ali je insistirao da nema efikacnije formule od postignutog okvirnog sporazuma da se taj cilj postigne.

Medjutim, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u jučerašnjoj emiciji TV mreže NBC, nastavio da kritikuje prošlonedeljni sporazum za koji je rekao da je nedovoljan:

“Ne želim da uništim bilo kakav sporazum. Želim da uništim loš sporazum. Vi kažete da je to istorijska odluka, istorijski sporazum, a mogao bi da bude istorijski loš sporazum. Zato što ostavlja vodeću terorističku državu našeg vremena sa širokom nuklearnom infrastrukturom. Ako se sećate, ni jedna centrifuga nije uništena. Hiljade centrifuga će biti ostavljene da proizvode uranijum. Ni jedno postrojenje, uključujući podzemna, nije zatvoreno.”

Sporazum između Irana i šest svetskih sila, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Nemačke postignut je posle osam dana intenzivnih razgovora u Lozani u Švajcarskoj. Kao dodatak pojačanim inspekcijama Ujedinjenih Nacija, sporazumom se od Irana zahteva da neutrališe većinu svojih postojećih zaliha obogaćenog uranijuma. Iran se takođe složio da smanji broj svojih centrifuga za obogaćivanje uranijuma sa skoro 19 hiljada na 6100, sudeći prema američkom objašnjenju okvirnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG