Linkovi

Sadržajni pregovori sa Iranom


People play with snow after a heavy snowstorm in Amman, Jordan.
People play with snow after a heavy snowstorm in Amman, Jordan.

Portparol Ketrin Ešton, visoke predstavnice Evropske unije, izjavio je da je prvi krug razgovora sa iranskim ministrom inostranih poslova bio „veoma sadržajan"

Međunarodni pregovarači koji predstavljaju šest svetskih sila i Iran nastavljaju da ulažu napore u cilju postizanja prelaznog sporazuma o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija prema toj zemlji.

Portparol Ketrin Ešton, visoke predstavnice Evropske unije za inostranu politiku, Majkl Man izjavio je da je prvi krug razgovora sa iranskim ministrom inostranih poslova bio „veoma sadržajan“. On je to izjavio dok su međunarodni pregovarači iz Irana i šest svetskih sila drugi dan zaredom vodili razgovore u Ženevi.

Man je rekao da su se Ketrin Ešton i iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif tokom jutarnjeg susreta „bavili detaljima“ i da će sastanak nastaviti kasnije tokom dana. Prelaznim sporazumom se predviđa da Iran obustavi neke aktivnosti na obogaćivanju uranijuma i prihvati obimnije inspekcije u zamenu za ograničeno ukidanje sankcija.

Zamenik iranskog ministra inostranih poslova, Abas Arakči, rekao je ranije danas da Iran neće suspendovati obogaćivanje uranijuma u okviru bilo kakvog eventualnog sporazuma. On je takodje istakao da se ne može ozbiljno pregovarati sve dok ne bude ponovo uspostavljeno međusobno poverenje dve strane.
XS
SM
MD
LG