Linkovi

Ešton: Nema dogovora sa Iranom


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i glavni iranski pregovarač Said Džalili
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i glavni iranski pregovarač Said Džalili

Visoka predstavnica EU saopštila je nakon dvodnevnih pregovora u Kazahstanu da dvije strane nisu saglasne u pogledu suštinskih pitanja

Visoka predstanica Evropske unije Ketrin Ešton saopštila je da su razgovori Irana i šest svetskih sila o nuklearnom programu te zemlje okončani bez dogovora.

Ešton je nakon drugog i poslednjeg dana razgovora u Kazahstanu naglasio da se „dvije strane suštinski ne slažu“. Zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov rekao je da takođe nije postignut sporazum o datumu ili mjestu budućih razgovora.

Glavni iranski pregovarač Said Džalili potvrdio je da postoje razlike u stavovima dvije strane. Džalili je ponovio da Iran ima pravo da obogaćuje uranijum, naglasivši da se Teheran nada većim ustupcima u zamjenu za preduzimanje mjera u pogledu kontroverznog nuklearnog programa.

Svjetske sile nadale su se da će tokom dvodnevnog sastanka u Almatiju uspjeti da postignu kompromis sa Iranom u pogledu strahovanja međunarodne zajednice da Teheran pokušava da razvije nuklearno oružje.

Predstavnici Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Njemačke razgovarali su sa iranskim zvaničnicima o prijedlozima koji bi obuhvatili određeno ublažavanje međunarodnih sankcija protiv Irana, ukoliko bi ta zemlja zatvorila kontroverzni nuklearni objekat i predala nacionalnu zalihu obogaćenog uranijuma. Iran tvrdi da razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe.
XS
SM
MD
LG