Linkovi

Pregovori svetskih sila i Irana


Iranska delegacija na razgovorima u Almatiju, u Kazahstanu
Iranska delegacija na razgovorima u Almatiju, u Kazahstanu

Svetske sile su, na sastanku u Kazahstanu, dale Iranu dopunjenu ponudu i nadaju se podrobnijem odgovoru iranskih zvaničnika tokom sutrašnjeg nastavka razgovora

Diplomate su ocijenile da su pregovori o iranskom kontroverznom nuklearnom programu imali "koristan" početak, ali nisu saopštili detalje iznetih prijedloga. Portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Majkl Men, rekao je novinarima da će svjetske sile sačekati detaljan odgovor Irana.

Men nije želio da okarakteriše razgovore kao poslednju priliku, ali je rekao Persijskom servisu Glasa Amerike da je neophodno postići određen napredak. Očekivalo se da će takozvana grupa P5-1, koju čine Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Rusija, Kina I Njemačka, ponuditi ublažavanje pojedinih sankcija Iranu, ukoliko ta zemlja pristane da prekine neke aspekte svojih nuklearnih aktivnosti.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program u mirnodopske svrhe. Veliki broj zemalja u svijetu međutim strahuje da iranske vlasti u stvari namjeravaju da proizvedu nuklearno oružje. Uoči razgovora u Kazahstanu, američki državni sekretar Džon Keri pozvao je Iran da se opredijeli za diplomatsko rješenje.
XS
SM
MD
LG