Linkovi

Inspektori UN ponovo u Iranu


Nuklearka u Iranu
Nuklearka u Iranu

Dan ranije Iran je podstakao nadu da bi mogao da dopusti inspektorima da posete vojni objekat Parčin

Inspektori Ujedinjenih nacija doputovali su u Iran u okviru novog pokušaja da se postigne sporazum o inspekciji nuklearnog programa te zemlje.

Do najnovijeg sastanka dolazi mesec dana pošto je jedan tim Medjunarodne agencije za atomsku energiju bezuspešno pokušao da postigne sporazum o pristupu iranskim nuklearnim objektima.

Dan ranije, Iran je podstakao nadu da bi mogao da dopusti inspektorima da posete vojni objekat Parčin, koji je - kako zapadne zemlje podozrevaju - vezan za proizvodnju nuklearnog naoružanja. Iran tvrdi da je to konvencionalni vojni objekat i da nuklearni program Teherana ima strogo civilnu namenu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneo je nekoliko rezolucija kojima se zahteva da Iran suspenduje sve aktivnosti vezane za obogaćivanje uranijuma i dopusti inspektorima svetske organizacije pristup svojim nuklearnim objektima.

Takodje danas, Medjunarodna agencija za atomsku energiju objavila je procenu da je Iran prošle godine imao za 40 milijardi dolara manje prihode od prodaje nafte zahvaljujući sankcijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, uvedenim radi vršenja pritiska na Iran zbog njegove nuklearne aktivnosti.
XS
SM
MD
LG