Linkovi

Svetske sile pozivaju Iran na dijalog


Iranski ambasador u Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Ašgar Soltanijeh čeka početak sastanka upravnog odbora agencije u Beču, 8. marta 2012.

Grupa koju čini šest svetskih sila pozvala je Iran da bez postavljanja preduslova udje u razgovore o svom kontroverznom nuklearnom programu.

Na sastanku odbora Medjunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, grupa poznata pod nazivom P5+1 ocenile je da taj proces treba da bude “ozbiljan dijalog” koji će dati “konkretne rezultate”.

Zapad strahuje da Iran razvija nuklearno oružje dok Teheran tvrdi da su njegove nuklearne ambicije miroljubive prirode. Grupu P5+1 čini pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – SAD, Kina, Rusija, Francuska i Britanija – kao i Nemačka. U saopštenju je ponovo izražena podrška diplomatskom rešenju, a Iran pozvan da omogući inspektorima medjunarodne agencije pristup postrojenju Parčin, koje je za njih do sada bilo zatvoreno.

Za to vreme, iranski vrhovni vodja Ajatola Ali Hamenei izjavio je da pozdravlja izjave koje je američki predsednik Obama dao ranije ove nedelje – da još ima vremena da se pronadje diplomatsko rešenje za nuklearno pitanje.

XS
SM
MD
LG