Linkovi

Razgovori o nuklearnom programu Irana


Ministar inostranih poslova Kazahstana jerlan Idrisov i iranski pregovarač Said Džalili
Ministar inostranih poslova Kazahstana jerlan Idrisov i iranski pregovarač Said Džalili

Zapadni zvaničnici se nadaju da će Teheran pozitivno odgovoriti na ponudu, upućenu na prvim razgovorima u februaru

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a, plus Nemačka, sutra će u Almatiju, u Kazahstanu, voditi novu rundu razgovora sa Iranom o njegovom spornom nuklearnom programu.

Zapadni zvaničnici se nadaju da će Teheran pozitivno odgovoriti na ponudu, upućenu na prvim razgovorima u februaru, kada je takozvana Grupa pet plus jedan, predložila ublažavanje nekih sankcija Iranu. Teheran bi zauzvrat trebalo da suspenduje svoj program za obogaćivanje uranijuma do nivoa koji može da se koristi za pravljenje atomske bombe.

Ketrin Ešton
VISOKA PREDSTAVNICA EU ZA SPOLJNOPOLITIKU I BEZBEDNOST
“Održali smo tehničke razgovore i ponovo zahvaljujem Turskoj koja je bila domaćin. Ti razgovori su bili korisni. Naši eksperti su postavili brojna pitanja. To je dobar znak. Odlazimo u Almati spremni da čujemo odgovor Irana. Ja sam uvek oprezni optimista, ali hoću jasno da stavim do znanja da je veoma važno da dobijemo odgovor,” rekla je Ešton.

Američki državni sekretar Džon Keri je u utorak pozvao Iran da dokaže da poseduje isključivo mirnodopski nuklearni program, kako bi mogao da se “pridružiti zajednici zemalja i izađe iz izolacije.”

Zapadne zemlje i Izrael tvrde da se Iran približava mogućnosti proizvodnje nuklearnog oružja. Prema zapadnim procenama, Iranu bi za to bilo potrebno godinu dana. Predsednik Barak Obama je više puta upozorio da će Vašington, kako je rekao, “preduzeti sve što je potrebno da spreči Iran da se domogne najgoreg ožuja na svetu”.
XS
SM
MD
LG