Linkovi

Razgovori sa Iranom odloženi do februara


Iranski predsednik Hasan Rohani (arhiva)
Iranski predsednik Hasan Rohani (arhiva)

Agencija UN-a za nuklearnu energiju saopštila da su razgovori sa Iranom o nuklearnom programu Teherana odloženi do 8. februara.

Nuklearni razgovori o iranskom nuklearnom programu su prvobitno bili zakazani za 21. januar - dan pošto Iran i svetske sile treba da počnu sa implementacijom prelaznog nuklearnog sporazuma postignutog u novembru.

Iranski predsednik Hasan Rohani je u govoru pred okupljenima u pokrajini Kuzestan, koji je prenosila i televizija, rekao da je novembarski sporazum značio da je svet izašao u susret zahtevima Irana.

Tim sporazumom se predvidja da Iran ograniči obogaćivanje uranijuma koje, kako Zapad navodi ima za cilj, proizvodnju nuklearnog oružja. U zamenu za to, Sjedinjene Države i Evropska unija su se složili da ublaže ekonosmke sankcije Teheranu.

Posmatrači navode da su Rohanijeve primedbe imale za cilj da se umire iranski dogmatičari. Medjunarodna agencija za atomsku energiju želi da Iran pruži garancije o transparentnosti svog nuklearnog programa i informacije o navodnim prethodnim pokušajima da se proizvede nuklearno oružje.
XS
SM
MD
LG