Linkovi

U Beču traju maratonski pregovori


Pregovarači iz Irana i šest zemalja dovršavaju rad na okončanju 18-omesečnih razgovora i zavšetku izrade sveobuhvatnog sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Tokom proteklih nekoliko dana, dolasci i odlasci najviših diplomata u hotel Palas Koburg bili su mera za spekulacije o postizanju konačnog sporazuma.

"Nadam se da konačno ulazimo u poslednju fazu ovih maratonskih pregovora. Verujem u to. Pozicija Francuske je pozicija konstruktivno tvrdog stava i nadam se da će nam to omogućiti da stignemo do kraja brzo, sa zadovoljavajućim rezultatima", rekao je novinarima ministar spoljnih poslova Francuske, Loren Fabijus.

Bez saopštenja, američke i evropske diplomate radile su tokom večere sinoć u nameri da reše, što je jedan visoki diplomata Državnog sekretarijata upozorio ranije tokom dana, glavna pitanja koja treba da budu rešena u razgovorima.

Agencija AP prethodno je objavila da bi saopštenje moglo da stigne tokom ponedeljka.

Između ostalih neslaganja, pregovaračke strane se protekle nedelje imale različite stavovle oko embarga UN na oružje Iranu, što su zapadne sile želele da zadrže na snazi.

Iranski vrhovni lider pozvao je u subotu da se borba protiv Sjedinjenih Država nastavi u komentaru koji nagoveštava da će nepoverenje prema Vašingtonu i dalje biti na snazi bez obzira na ishod pregovora. Iranska državna televizija citirala je Ajatoju Ali Hamneija koji je nazvao Ameriku najboljim primerom arogancije. On je pozvao, u govori studentima univerziteta u Teheranu, da budu spremni za nastavak borbe protiv arogantnih sila.

XS
SM
MD
LG