Linkovi

Razgovori sa Iranom napreduju, ali sporo


Američki državni sekretar Džon Keri na pregovorima u Beču, 10. jul 2015.

Pregovarači su danas probili još jedan rok, ali se razgovori nastavljaju a ministri spoljnih poslova dogovorili su se da se ponovo sastanu u Beču u subotu.

Prelazni nuklearni sporazum izmedju Irana i svetskih sila biće produžen do ponedeljka, 13. jula, kako bi se pregovaračima u Beču pružilo više vremena da postignu sveobuhvatni dogovor, izjavio je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Prelazni sporazum usvojen je u aprilu, kada je postavljen rok – 30. jun – da se donese konačni dogovor. Pregovarači su danas probili još jedan rok, ali se razgovori nastavljaju a ministri spoljnih poslova dogovorili su se da se ponovo sastanu u Beču u subotu.

“Napredujemo, ali izuzetno sporo”, izjavio je šef britanske diplomatije Filip Hemond pre odlaska iz Beča. Zvaničnici nižeg ranga iz SAD, Britanije i drugih zemalja nastavili su razgovore sa iranskim timom, nagovestio je Hemond.

Američki državni sekretar Džon Keri ranije danas se sastao sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom i zvaničnicima Evropske unije. Zarif je novinarima rekao da je načinjen izvesni napredak, a na pitanje da li za sada ostaje u austrijskoj prestonici odgovorio je “izgleda da je tako”.

XS
SM
MD
LG