Linkovi

Bez dogovora o iranskom nuklearnom programu


Zamenik direktora IAEA Herman Nikerts u razgovoru sa novinarima u Beču
Zamenik direktora IAEA Herman Nikerts u razgovoru sa novinarima u Beču

Sastanak predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju sa predstavnicima Irana danas u Beču završen je bez dogovora

Sastanak predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju sa predstavnicima Irana danas u Beču završen je bez dogovora oko pristupa spornom nuklearnom pogonu za koji Zapad smatra da je povezan sa mogućim razvojem nuklearnog oružja.

Dve strane bile su u povremenim pregovorima tokom proteklih meseci oko pristupa iranskom nuklearnom pogonu Parčin, vojnom postrojenju jugoistočno od Teherana za koji Međunardona agencija za atomsku energiju kaže da može da bude mesto za testiranje nuklearnih bojevih glava. Posle višesatnih pregovora, Herman Nakerts, glavni inspektor agencije za atomsku energiju izjavio je da su i dalje postoje važne razlike u gledištima između Irana i UN i da nema mesta za novi sastanak.

U medijskim izveštajima navode se komentari iz agencije UN tokom poslednjih dana u kojima se izražava bojazan da Iran pojačava svoj rad na razvoju nukleranog oružja postavljanjem novih centrifuga za obogaćivanje uranijuma na drugom mestu, podzemnom postrojenju Fordov. Iran kaže da su njegove nuklearne ambicije mirotvorne.
XS
SM
MD
LG