Linkovi

Različite reakcije na dogovor u Švajcarskoj


Iranski predsednik Hasan Rohani prilikom obraćanja naciji povodom dogovora sa šest svetskih sila o nuklearnom programu Teherana, 3. april 2015.
Iranski predsednik Hasan Rohani prilikom obraćanja naciji povodom dogovora sa šest svetskih sila o nuklearnom programu Teherana, 3. april 2015.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da će okvirni sporazum postignut sa svetskim silama štititi iranska nuklearna prava i obezbediti ukidanje medjunarodnih sankcija. Reakcije u Izraelu su, kao što se i očekivalo, bile sasvim suprotne.

U današnjem govoru, koji je prenosila iranska televizija, iranski predsednik Hasan Rohani je rekao da nuklearni sporazum predstavlja prihvatanje prava Irana da obogaćuje uranijum na sopstvenoj teritoriji, primetivši da će njegova zemlja raditi na mirnodopskim ciljevima tog procesa.

Rohani je takodje ukazao da bi pomenuti sporauzum mogao da bude prekretnica za Iran i njegove odnose sa svetom:

„Nova saradanja sa svetom u nuklearnoj sferi i u drugim oblastima otvoriće novu stranicu počevši od prvog dana postizanja finalnog sporazuma.“

Rohani je istakao da razvoj iranskog nuklearnog programa nije usmeren ni protiv jedne zemlje u regionu ili svetu i obećao da će Iran ispoštovati svoj deo sprazuma ukoliko zapad ispoštuje svoj.

U medjuvremenu, šefa iranske diplomatije Džavada Zarifa je danas, po povratku, sa oduševljenjem dočekao veliki broj sunarodnika, koji su slavili i uzvikivali: "živeo Dr. Zarif, živeo iranski predsednik Rohani." Stotine ljudi izašle su na ulice Teherana u jeku novih očekivanja da će medjunarodna izolacija zemlje uskoro biti okončana.

Ali baš kao što se očekivalo, Izrael je oštro reagovao na saopštenje o sporazumu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao novinarima da se izraelski kabinet oštro protivi tom sporazumu:

„Ovaj sporazum bi predstavljao ozbiljnu opasnost za region i svet i ugrozio bi sam opstanak Izraela. Njime nije zatvorena nijedna nuklearka u Iranu, neće biti uništena ni jedna centrifuga niti će se obustaviti istraživanje i razvoj novih iranskih centrifuga.“

Predsednik Barak Obama je branio ovaj dogovor kao „istorijski“ rekavši da će, ukoliko bude u potpunosti sproveden u delo, učiniti svet bezbednijim i onemogućiti Iranu pristup proizvodnji nuklearnog oružja.

Skeptici, uključujući Izrael i Saudijsku Arabiju navode, medjutim, da bi Sjedinjene Države i njihovi partneri sporazumom pružili prevelike ustupke Iranu i očuvali njegovu sposobnost da proizvede nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG