Linkovi

Iranski nuklearni sporazum prolazi u Kongresu


Demokratska senatorka iz države Merilend - Barbara Mikalski - najavila da će glasati za sporazum; ona je 34. član Senata koji će glasati Za - što je dovoljan broj da se sporazum progura kroz Kongres

Teška borba američkog predsednika Baraka Obama da pridobije podršku za nuklearni sporazum sa Iranom danas je dobila pozitivan ishod, kada je demokratska senatorka iz države Merilend - Barbara Mikalski - najavila da će glasati za sporazum.

Mikalski je 34. član Senata koji će glasati za dogovor – što je broj koji je Obami neophodan da administracija progura sporazum kroz Kongres. Senatorka iz Merilenda je rekla da “ni jedan sporazum nije savršen, pogotovo kada se pregovara sa iranskim režimom”, međutim ona je dodala da je zaključila da je iranski sporazum najbolja raspoloživa opcija za sprečavanje Teherana da proizvede nuklearno oružje.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri, koji u Filadelfiji drži govor u znak podrške iranskom sporazumu, čvrsto se zalagao za podršku Kongresa.

Većina senatora može da glasa protiv iranskog sporazuma, međutim Obama je rekao da će u tom slučaju iskoristiti svoje pravo na veto. Sa 34 glasa u Senatu, sada je sigurno da eventualni Obamin veto neće moći da bude oboren.

Demokrate u Predstavničkom domu takođe kažu da imaju dovoljno glasova da se održi veto. U tom slučaju, Kongres neće imati ni jedan instrument da zaustavi implementaciju sporazuma sa Iranom.

Sporazumom, koji je potpisan između Sjedinjenih Država, Irana i pet svetskih sila u julu, postavljaju se restrikcije na iranski nuklerani program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija Teheranu.

Zakonodavci u Predstavničkom domu i Senatu glasaće o sporazumu 17. septembra, posle jednomesečnog kolektivnog odmora, koji se završava iduće nedelje.

Američka javnost je podeljena po stranačkoj opredeljenosti, a prema novom istraživanju javnog mnjenja Univerziteta u Merilendu, 55 odsto Amerikanaca podržava sporazum dok je 44 odsto protiv.

XS
SM
MD
LG