Linkovi

Spor napredak u iranskim razgovorima


Šefica diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton, u razgovoru sa iranskim ministrom inostranih poslova Džavadom Zarifom
Šefica diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton, u razgovoru sa iranskim ministrom inostranih poslova Džavadom Zarifom

Šest svetskih sila razgovaraju u Ženevi sa predstavnicima Irana u najnovijem nastojanju da reše dugogodišnji spor oko iranskog nuklearnog programa

Pregovarači iz Irana i šest svetskih sila sastali su se danas u Ženevi u najnovijem nastojanju da razreše decenijama dug spor u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Najnovija serija razgovora započeta je, kako je rečeno, “dobrim susretom” za doručkom, između iranskog ministra inostranih poslova Džavada Zarifa i spoljnopolitičkog šefa Evropske unije, Ketrin Ešton, koja predvodi tim Ujedinjenih nacija.

Kompletne delegacije Irana, pet stalnih članica Saveta bezbednosti, Nemačke i Evropske unije održale su zatim 45-minutni sastanak posle koga su razgovori nastavljeni u manjim grupama.

Prema izveštaju novinske agencije Rojters, Džavad Zarif je rekao da je njegov razgovor sa Ketrin Ešton “protekao dobro”.

“Popodne počinjemo da vodimo detaljnije diskusije”, rekao je Zarif. “Nadam se da ćemo moći da krenemo napred. Ostvarujemo napredak ali nije lako”, rekao je Zarif.

Predstavnik Evropske unije rekao je da razgovori sada ulaze u “ozbiljnu fazu”.
XS
SM
MD
LG