Linkovi

Iran planira da instalira nove centrifuge


Iranski tehničar u nuklearki
Iranski tehničar u nuklearki

Diplomatski zvaničnici saopštili su da je Iran obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da želi da instalira savremenije centrifuge

Iran planira da instalira novu opremu na svojoj glavnoj nuklearnoj lokaciji za obogaćivanje uranijuma koja bi znatno ubrzala proizvodnju.

U izjavama za zapadne medije, diplomatski zvaničnici koji su želeli da budu anonimni, saopštili su da je Iran obavestio Međunarodnu agenciju za atomosku energiju da želi da instalira savremenije centrifuge u nuklearnom centru Natanc.

Natanc poseduje podzemnu instalaciju sa hiljadama centrifuga za obogaćivanje uranijuma potrebnog za proizvodnju nuklearnog goriva. Niskoobogaćeni uranijum koristi se kao gorivo u nuklearnim elektranama dok se visokoobogaćeni uranijum koristi za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran tvrdi da taj program ima mirnodopsku svrhu.

Razgovori između Irana i Kontakt grupe pet plus jedan, u kojoj učestvuju SAD, Francuska, Rusija, Kina, Britanija i Nemačka, održani su poslednji put u junu prošle godine. Ti poslednji razgovori su propali jer nijedna strana nije odstupila od svojih zahteva.
XS
SM
MD
LG