Linkovi

Pregovori sa Iranom u senci ukrajinske krize


Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i iranski ministar inostranih poslova Mohamed Džavad Zarif
Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i iranski ministar inostranih poslova Mohamed Džavad Zarif

Stručnjaci navode da će, ukoliko Rusija nagovesti kako je saradnja sa Zapadom oslabljena, to smanjiti pritisak na Iran da ponudi ustupke.

Iran i šest svetskih sila započeli su novu rundu nuklearnih pregovora, dok sve veće tenzije izmedju Zapada i Rusije bacaju senku na te pregovore.

Najnovije diskusije su počele danas u Beču posle, kako ga je portparol visoke predstavnice EU za inostranu politiku opisao, „konstruktivnog“ sastanka izmedju Ketrin Ešton i iranskog ministra inostranih poslova Mohameda Džavada Zarifa. Kasnije je kompletna delegacija počela razgovore koji će, prema očekivanjima, biti završeni sutra.

I mada ti pregovori nemaju direktnu vezu sa Ukrajinom njihov uspeh zavisi od solidarnosti medju takozvanim zemljama P5 Plus jedan (odnosno Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Britanija, Francuska i Nemačka ) u prilog teškom sporazumu sa Iranom u cilju znatnog smanjenja nuklearnog programa te zemlje.

Stručnjaci upoznati sa ovim pregovorima navode da će, ukoliko Rusija signalizuje kako je saradnja Moskve sa Zapadom oslabljena, to smanjiti pritisak na Iran da ponudi ustupke.
XS
SM
MD
LG